Dan moet de vorst op die dag voor zichzelf en voor de hele bevolking van het land voor een jonge stier als zondoffer zorgen …
Ezechiël 45:22
Vorst en tempel: nabijheid
Ging het gisteren vooral over de afstand van de vorst tot de tempel, vandaag gaat het over zijn betrokkenheid bij de tempeldienst. Niet alleen moet hij eerlijk zijn in de handel, zoals we lezen in de verzen 10 tot en met 12, maar hij moet tevens zorgen voor de offers van het volk, offers waardoor ook hijzelf verzoend moet worden. Zo is hij wel degelijk nauw betrokken bij de tempeldienst. Die relatie tussen overheid en kerk is er volgens artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis nog. De overheid heeft erover te waken dat de kerk God kan dienen. De vorst in onze dagtekst doet wel erg denken aan de grote Vorst die zijn eigen leven gegeven heeft als een zondoffer voor het volk. Alleen hoefde Hij niet met het oog op Zichzelf voor verzoening te zorgen. Wie zou die grote Vorst niet willen dienen?
‘Als we nadat we vergeving ontvangen hebben weer in grove zonden vallen (…) Herinner u toch hoeveel het Christus gekost heeft vóór u vergeving kreeg.’ (Thomas Watson)