26 maart 2024

Jezus dan kwam weer naar buiten met de doornenkroon op en het purperen bovenkleed aan. En Pilatus zei tegen hen: Zie de Mens!
Johannes 19:5
Zie de Mens!
Daar staat Jezus boven aan de trappen. De Joden zien Hem daar staan: een purperen bovenkleed om (als was Hij een koning) en op Zijn hoofd een kroon van dorens. Zijn gezicht is verwond en bloed van de doornenkroon loopt langs zijn slapen naar beneden. De Joden houden even hun adem. In een moment weten ze welk 'spel' er met Jezus gespeeld is en welk een marteling Hij heeft moeten ondergaan. Pilatus staat naast Jezus en roept het uit: 'Zie, de Mens!'. Hoopt Pilatus dat de Joden medelijden hebben met deze stakker die zo toegetakeld is? Verwacht hij dat de Joden zullen accepteren dat deze Man genoeg geleden heeft? Zo'n man kan toch nooit een goede Koning worden? Maar dan blijkt dat Pilatus zich weer vergist heeft. Medelijden met Jezus? Dat nooit! De Joden moeten Hem niet. Het aangedane lijden deert hen niet. Het klinkt als een grote roep: Kruisigen! Die Jezus moet gekruisigd worden. 'Zie de Mens' (Ecce Homo) klinkt het ook vandaag, maar dan als Evangeliewoord: Maar Hij is om onze overtredingen verwond en door Zijn striemen is er voor ons genezing gekomen (Jesaja 53:5,6).
Maar wij zien Jezus met heerlijkheid en eer gekroond, Die voor korte tijd minder dan de engelen geworden was, vanwege het lijden van de dood, opdat Hij door de genade van God voor allen de dood zou proeven. Hebreeën 2:9
bron: https://www.royaljongbloed.com/nl/product/volharding-2024/