Want de HEERE zal Sion troosten. Hij zal al haar puinhopen troosten. Hij zal haar woestijn maken als Eden, haar wildernis als de hof van de HEERE. Vreugde en blijdschap zal daarin gevonden worden, dankzegging en luid psalmgezang.
Jesaja 51:3
Troost bij de puinhopen
Wat zijn er veel brokstukken, die ons bepalen bij de vreselijke gevolgen van onze zonden. Soms lijkt alles uitzichtloos. Maar wie de Bijbel leest ontdekt wat bij de mens onmogelijk is, mogelijk is bij God. De eerste geadresseerden worden in deze profetie herinnert aan het feit dat zij zijn voortgekomen uit Abraham en Sara, die onvruchtbaar waren. Zo kan God ook het onvruchtbare Sion weer doen leven. De dorre woestijn zal gaan bloeien en worden als de Hof van Eden. Alles wordt weer vol van Gods heerlijkheid. Door de zonde zijn wij eerrovers geworden, maar de Heere zorgt dat de lof tot Hem weer zal klinken. Wat een bemoedigende boodschap te midden van de puinhopen. Voor wie geldt deze bemoediging? Voor allen die de gerechtigheid najaagt en die de HEERE zoeken. Eeuwen later sprak Jezus: Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid! Door Hem is er voor ieder die gelooft een toekomst vol van Hoop. Buiten Hem valt alles om! Vlucht tot Hem voor het te laat is.
Het is een indrukwekkende gedachte dat de eeuwigheid afhankelijk is van de tijd. Ons lot na de dood hangt af van wie we zijn tijdens ons leven hier!
J.C. Ryle (1816 – 1900)