Dit is een betrouwbaar woord en alle aanneming waard dat Christus Jezus in de wereld gekomen is om zondaars zalig te maken, van wie ik de voornaamste ben.
1 Timotheüs 1:15
Een betrouwbaar woord
Timotheüs heeft een moeilijke opdracht in Efeze. Er zijn namelijk mensen die de gemeente op een dwaalspoor willen brengen (1:6 en 7). Paulus roept zijn medearbeider op om leiding te geven aan de jonge gemeente. In de twee brieven gebruikt Paulus vier keer de woorden ‘Dit is een betrouwbaar woord’. In alle gevallen leidt hij een belangrijke geloofsregel in of sluit dit met deze woorden af. Hier geeft hij de kern van het Evangelie weer en het is belangrijk dat de gemeente dit leerstuk volledig belijdt.
Paulus ziet zichzelf als de voornaamste zondaar. Begrijpelijk, want hij heeft de gemeente vervolgd, hij was een godslasteraar, een verdrukker... ook al meende hij er goed aan te doen. Dit geeft reden tot dankbaarheid. Het is God Die hem de kracht heeft gegeven om te dienen in Gods Koninkrijk. Uiteindelijk eindigt dit gedeelte met een grote en intensieve lofprijzing.
Wat vindt u van de volgende stelling: 1 Tim. 1:15 moet iedere christen uit het hoofd kunnen opzeggen.