Dit is een betrouwbaar woord: als iemand verlangen heeft naar het ambt van opziener, begeert hij een voortreffelijk werk.
1 Timotheüs 3:1
Voortreffelijk
Opnieuw volgt er een belangrijke stelling (‘betrouwbaar woord’). Wanneer er bij gemeenteleden het verlangen is opgewekt een ambt te vervullen, is er sprake van een prachtige begeerte. Voortreffelijk! Om te voorkomen dat een dergelijk verlangen gevoed wordt vanuit eerbejag, geeft Paulus diverse voorwaarden waaraan ouderlingen, diakenen en vrouwen in de gemeente moeten voldoen om dienend te functioneren. Wanneer hij daarmee klaar is, geeft hij aan dat hij wel van plan is om langs te komen, maar dat nog niet zeker weet (vs. 13). Mocht het niet mogelijk zijn, kan Timotheüs de brief voorlezen, zodat de gemeente weet hoe men zich moet gedragen in Gods gemeente. Gods gemeente... Paulus legt de pen even neer om over deze woorden na te denken. Bijzonder: Gods gemeente is Gods vrucht op Jezus werk! Hij pakt de pen weer op en sluit het hoofdstuk af met een loflied.
Wat vindt u van de volgende uitspraak: De eisen voor opzieners (oudsten), diakenen en vrouwen in de gemeente zijn voortreffelijk.