22 september 2019

Niet dat ik het al verkregen heb of al volmaakt ben, maar ik jaag ernaar om het ook te grijpen. Daartoe ben ik ook door Christus Jezus gegrepen.
Filippenzen 3:12
Gegrepen om te grijpen
Hooggestemd als Paulus is over alles wat hij in het geloof al ontvangen heeft, hij weet heel goed dat hij het einddoel van het geloof nog niet bereikt heeft. Maar hij concentreert zich helemaal op het bereiken van dat einddoel. We moeten hier denken aan een hardloper, die niet achterom moet kijken tijdens de wedstrijd, omdat hij anders nooit de prijs haalt. Paulus gebruikt dat beeld ook in zijn tweede brief aan de Korinthiërs (2 Kor. 9:24). Hij moet alleen voor zich uit kijken, en dan met een enorme krachtsinspanning naar het doel rennen. Paulus gebruikt hier (en ook in 2 Kor.) een krachtig woord, dat met ‘grijpen’ vertaald is. Maar liefst drie keer gebruikt hij dat in vers 12 en 13. Maar ook hier is geen sprake van Paulus’ eigen verdienste. Hij weet dat hij alleen grijpen kan, omdat hij eerst zelfs door Christus gegrepen is. ‘Zonder Mij kunnen jullie niets doen’, zei Hij terecht tegen de discipelen (Joh. 15:5).
Verlangt u ernaar om in de hemel te zijn? Daar zullen uw dankzeggingen immers nog zuiverder zijn en nog jubelender klinken. (Th. Watson)
bron: https://www.royaljongbloed.com/nl/product/volharding-2019/