25 september 2019

Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God
Filippenzen 4:6
Maak je geen zorgen
Sommige mensen hebben makkelijk praten als ze tegen anderen zeggen: ‘Maak je geen zorgen.’ Maar dat geldt niet voor Paulus, zoals Calvijn mooi opmerkt bij deze tekst. Paulus had zelf alle aanleiding tot zorgen. Hij zat in de gevangenis in Rome. Hij had echter geleerd om het allemaal bij de Heere te brengen. Dat had hij geleerd van de Heere Jezus, die in de Bergrede Zijn discipelen oproept om zich niet bezorgd te maken om alle aardse beslommeringen. De Heere zorgt immers? Daarom kun je al danken terwijl je nog aan het bidden bent. Paulus gebruikt voor ‘dankzegging’ het woord ‘eucharistia’. Wij denken dan aan de Roomse tegenhanger van het Heilig Avondmaal bij ons. Hoewel wij het over de aard en betekenis daarvan niet eens zijn met de Rooms-Katholieke kerk, in het wel een mooie naam die ze gebruiken. Leer je niet juist bij het Heilig Avondmaal je zorgen af te leggen en de Heere te danken omdat Hij werkelijk is alles zorgt?
In onze smekingen spreken wij onze eigen behoeften uit; in onze dankzeggingen verkondigen wij Gods deugden. (Th. Watson)
bron: https://www.royaljongbloed.com/nl/product/volharding-2019/