En het gebeurde dat iedereen die het zag, zei: Zoiets is niet gebeurd of gezien, vanaf de dag dat de Israƫlieten uit het land Egypte zijn weggetrokken tot op deze dag. Neem het ter harte, beraadslaag en spreek!
Richteren 19:30
Gibea doet voor Sodom niet onder
De chaos wordt hoe langer hoe groter. De vrouw van een Levitische man bedrijft hoererij. Met moeite weet hij haar terug te halen, maar als hij moet uitwijken naar Gibea offert hij haar op aan de hitsige mannen van die stad om zijn eigen hachje te redden. Vervolgens snijdt hij haar dode lichaam in stukken en verspreidt ze over het hele land als een aanklacht tegen Gibea. De geschiedenis van Sodom In Genesis 19 is er niets bij. De verwijzingen naar Gibea (vers 12) en Jebus (vers 10) roepen de associatie met respectievelijk Saul en David op. Saul snijdt in Gibea een span runderen door en stuurt ze het land door om op te roepen tot de strijd (1 Sam. 11:7). David zal van het toen nog heidense Jebus later Jeruzalem maken en er als rechtvaardige koning heersen. In Bethlehem (vers 18) wordt nog later de volmaakt rechtvaardige Koning geboren. Waar zoeken wij onze toevlucht, in Gibea of Bethlehem?
Als God u zou verdoemen zou u krijgen wat u duizendmaal hebt verdiend. En als uw gebeden nooit beantwoord zouden worden, als er nooit genade zou komen, zou u de Heere niet de schuld kunnen geven, want u hebt geen recht op verhoring (Charles Haddon Spurgeon)