Zo stonden de Israëlieten op en trokken naar het huis van God, raadpleegden God en zeiden: Wie van ons moet als eerste ten strijde trekken tegen de Benjaminieten? En de HEERE zei: Juda als eerste.
Richteren 20:18
Juda opnieuw voorop
Het boek Richteren begon met een heilige oorlog ter verovering van het beloofde land en het eindigt met een complete burgeroorlog in datzelfde land. In de eerste oorlog moest Juda op aangeven van de Heere het eerst optrekken (1:2). Nu (20:18) klinkt hetzelfde bevel, maar het is hier tot een vloek in plaats van tot een zegen. Het komt niet bij het volk op om te vragen òf ze eigenlijk moeten optrekken tegen hun volksgenoten. Dat hebben ze al zonder de Heere te raadplegen besloten. De Heere is er nu goed genoeg voor om Zijn goedkeuring te geven aan wat zij zelf bekokstoofd hebben. Hoe is het met onze gebeden? Staan wij open voor Gods wil of mag de Heere achteraf Zijn zegen geven over wat wij zelf bedacht hebben? Het is om te huiveren dat de Heere dan het antwoord geeft dat ze willen horen. Wie de waarheid echt niet wil horen, loopt het risico dat hij die niet eens meer te horen krijgt.
Hij die er niet naar verlangt de waarheid te kennen en te aanvaarden, heeft het aan zichzelf te danken als hij sterft met een leugen in zijn rechterhand (Charles Haddon Spurgeon)