O alle dorstigen, kom tot de wateren, en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja, kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk.
Jesaja 55:1
Alles voor niets
Je hoort een roep van een marktkoopman: ‘O alle dorstigen, kom tot de wateren en u die geen geld hebt, kom, koop en eet, ja kom, koop zonder geld, zonder prijs, wijn en melk.’ Bij dit beeld kun je denken aan de waterverkopers, die je tegenkomt in het warme oosten. Water is werkelijk van levensbelang. In de profetie klinkt dat de Heere ons water schenkt. Maar ook geeft Hij wijn; de drank van de vreugde. En tenslotte melk; de drank die groeikracht geeft. En dat alles ontvangen wij gratis.
Wordt er dan werkelijk niet betaald op deze marktplaats? Toch wél. Het wonder is er wordt voor ons betaald. Jezus Christus heeft voor ons de prijs betaald, die nodig is voor ons behoud. Vanaf het kruis klonk: Volbracht! De Geest laat ons in het heil delen. Dan komen werkelijk stromen van zegen op ons neer. ‘Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken.’ Verlangen wij zo naar Hem?
Zij zullen niet voorspoedig zijn, die Hem niet zoeken, terwijl Hij te vinden is, want er is een tijd, dat Hij niet te vinden is.
Matthew Henry (1662 – 1714)